Hangi Telefon Bana Uygun?
Mobil dünyaya artan ilgi, mobil işletim sistemleri dünyasının da bir anda karışmasına neden oldu. Bir dönem Symbian ve Windows Mobile ekseninde dönen işletim sistemleri rekabeti, şimdi çok farklı isimlerin önderliğinde devam ediyor.
Artık durum öyle bir hal aldı ki neredeyse bilişim dünyasındaki her dev isim, mobil dünyanın bir şekilde içinde. Telefon üreticileri kendi mobil işletim sistemlerini geliştirmek adına birbiri ile yarışırken, bazı isimler de kendi markasını taşıyan telefonlar ürettirerek, markaları üzerinden pastadan pay alabilme çabasına girmiş durumda. Hal böyle olunca da tüketicilerin kafasında birçok alternatif oluşuyor. Peki, size en uygun akıllı telefonu nasıl seçebilirsiniz?
Bütçenizi Belirleyin!
Yeni bir cep telefonu satın almaya karar verdiniz. Ancak ne alacağınız konusunda hiçbir fikriniz yok. O halde planınızı yapmaya bütçenizi belirleyerek başlayın. Eğer tam donanımlı bir akıllı telefon satın almak istiyorsanız bütçenizi yüksek tutmak zorundasınız. Alt sınır ve üst sınır tahminini iyi yapmakta fayda var. Genellikle ön görülen bütçenin biraz üstüne çıkılması yaygın bir istatistikî bilgi.
Bütçenizi önceden belirleyin! Satıcıların eline koz vermeyin!
Bütçenizi belirlerken ihtiyacınız olan yahut satın almayı düşündüğünüz elektronik ekipmanların yapacağı işi, alacağınız tek bir telefonun halledebileceğini de göz ardı etmeyin. Örneğin bir navigasyon cihazına ihtiyacınız varsa alacağınız telefon için belirlediğiniz bütçeye 150 ile 200 liralık bir ekleme yapmak mantıklı bir hamle olacaktır.
Telefon İle Ne Yapacağım?
Telefon satın alma kararındaki kilit sorulardan birisi: “Ben alacağım telefon ile ne yapacağım?”. Bu sorunun yanıtını bulduysanız işin büyük kısmını tamamlamışsınız demektir. Birçok kullanıcı arama yapmak ve bazen mesaj göndermek için kullanacak olmasına karşın, “Daha sağlam olur!” mantığı ile hareket ettiğinden büyük paralar yatırmanın gerekli olduğunu düşünüyor. Hâlbuki durum hiç de öyle değil.
Nokia N8 gelişmiş çoklu ortam özellikleri ile ön plana çıkan üst düzey bir akıllı telefon.
Üreticiler de pazar araştırması yapıyor. Sizin ihtiyaçlarınıza uygun bir telefon elbette ki var. Önemli olan öncesinde bu konuyu iyi belirlemek. Sadece sağlamlık ve yüksek şarj performansı ile öne çıkan uygun fiyatlı onlarca model mevcut. Kullanım kolaylığı ve yüksek malzeme kalitesi ile Nokia ve Samsung bu yönde öne çıkan iki isim.
Etkin Bir Mobil Kullanıcısı Mısınız?
Eğer mobil cihazlar günlük hayatınızda önemli bir yer işgal ediyorsa sizin için akıllı telefon kavramından bahsetmek gerekecektir. Peki, hangi akıllı telefonun hangi özelliği size göre?
Güçlü donanımı ve Android işletim sistemi ile birçok ihtiyaca cevap veren bir akıllı telefon.
Aslında bu konuyu mobil işletim sistemlerine indirgeyerek değerlendirmek daha mantıklı bir seçim olacaktır. Artık her mobil işletim sisteminin karakteristik bir özelliği oluşmuş duruma. Kararınızda bu karakteristik özelliklere göre bir seçim yapmanız sizi ilerleyen süreçte verdiğiniz paraya değdiğini düşünmeye itecektir.
Mobil Oyunları Seviyor Musunuz?
Telefonunuzda oyun oynamayı seviyorsunuz ve mobil oyun dünyasının derinliklerine dalma amacındaysanız fiyat kriterlerini bir kenara bırakmanız gerekiyor. Bu durumda dikkat edeceğiniz ana husus, üçüncü şahıs yazılım geliştiricilerinin hangi platform üzerinde yoğunlaştığını göz önüne almak olacaktır.
iPhone oyun sever mobil meraklıları için de en doğru seçim olacaktır.
AppStore ile Apple’ın gücü bu konuda tartışılmaz. 300.000’in üzerinde mobil içeriğin olduğu uygulama mağazasında, birçok popüler oyuna rastlamak mümkün. Grafikleri ile büyüleyen oyunların yanı sıra, sürükleyici senaryoları ile fark yaratan oyunlara da AppStore üzerinde ulaşabilmek mümkün.
Mobil oyun anlamında hayli zengin olan bir başka platform da Android. Market üzerinde henüz AppStore’un üçte biri kadar içerik mevcut olsa da birçok popüler geliştiricinin, sevilen oyunlarının Android sürümlerini de çıkardığını biliyoruz. Üstelik Android Market üzerinden indirilen içerikler AppStore’a kıyasla daha ucuz.
Mobil Uygulamalar Vazgeçilmeziniz Mi?
Ortalama bir mobil kullanıcısının telefonunda sadece 7 adet üçüncü şahıs yazılıma yer verdiğine dair ilginç bir istatistik mevcut olsa da, mobil dünyaya ciddi manada zaman ayıran kullanıcıların telefonlarında yüze yakın uygulamayı aynı anda kullandığı yönünde bir gerçek de mevcut.
Bazı kullanıcılar için yeni mobil yazılımlar denemek bir tutku derecesine dönüşmüş durumda. “Telefonumun ön yüklü yazılımları değil üçüncü şahıs yazılım anlamında zenginliği önemlidir.” diyorsanız köklü geçmişinden aldığı güç ile Symbian, AppStore ile iPhone ve Market ile Android, doğru seçim olarak nitelendirebileceğimiz isimler olacaktır.
Windows Phone 7 ile birlikte ihtiyaç duyabileceğiniz tüm temel özellikler ön yüklü olarak geliyor.
İstediğim Her Şey Ön Yüklü Olarak Gelmeli!
“Telefonumda istediğim her şey kutusunu açtığım anda hazır olmalı. Sim kartımı taktığım anda hiçbir eksiklik yaşamadan telefonumu kullanabilmeliyim.” diyorsanız, mobil dünyada sizin için de birçok alternatif mevcut.
Emektar mobil işletim sistemi Symbian, yılların da getirisi ile bir hayli donanımlı. Bunun yanında Microsoft’un üçüncü şahıs yazılımlara çok fazla ihtiyaç duymayan bir işletim sistemi oluşturabilme odağında Windows Phone 7’yi geliştirmiş olduğunu biliyoruz. Bu iki ismin dışında WebOS ve BlackBerry bu kategoriye dâhil olabilecek diğer güçlü iki isim olacaktır.
Şarj Sizin İçin Önemli Mi?
Tüketicilerin satın alma kararlarını neredeyse hiç etkilemeyen ancak sonrasında en çok göze batan ve hatta isyan ettiren konu ise şarj problemi. Eğer alacağım telefon en azından kullanmadığım süreçte uzun bir şarj süresi sağlayabilsin diyorsanız bekleme süresi adı altında verilen saat değerlerine dikkat etmekte fayda var.
Akıllı telefonlarda pil performansı hayati önem taşıyan bir konu aslında.
Modern bir akıllı telefonun bekleme süresinin, tatminkâr olarak nitelendirilebilmesi için en azından 300 saatin üzerinde bir fabrika çıkış değerlerine sahip olması gereklidir. Minimum 1000mAh’lik bataryalar, modern bir akıllı telefon için makul sayılabilir.
Ancak sadece batarya gücünün şarj performansı konusunda belirleyici bir rol oynayacağı kanısına kapılmak da mantıklı bir fikir olmayacaktır. Bunun yanında unutulmamalıdır ki birçok üst düzey akıllı telefonda 1500mAh kapasiteli bataryalara yer verilmektedir.
Batarya konusu genel hatları ile bu şekilde özetlenebilir. Fakat kriterleri daha da çoğaltmak mümkün. Konuşma, video izleme, müzik dinleme, wi-fi ve 3g kullanımı… Sizin için hangisi daha fazla önemli ise o konuda hassasiyet gösterebilirsiniz.